CKH Congres 2000: DIVYA CHHABRA

Divya ChhabraHet congres met Divya Chhabra dat doorging in Leuven op 5 en 6 mei 2000 was een groot succes. In amper twee dagen presteerde zij het om vele deuren te openen naar een dieper begrip van de patint en de homeopathie zelf. Zoals eigen is aan een grootmeester legde ze de nadruk op methodologie, eerder dan nieuwe middelen te geven. Ze drukte ons op het hart tijdens de anamnese niet aan een middel te denken, maar ons volledig te concentreren op de patint. Divya is werkelijk onovertroffen wat de anamnese betreft. Zijn demonstreerde op overtuigende wijze, door de video stil te leggen en tot een voorlopige analyse over te gaan, op welke oppervlakkige wijze men de patint dreigt te beoordelen. Na een half uur, een uur, soms zelfs anderhalf uur anamnese bleken de voorgestelde middelen maar al te vaak op perifere oppervlakkige symptomen te zijn gebaseerd. Wanneer de homeopaat echter voldoende tijd en geduld kan opbrengen, dan mag men erop vertrouwen dat het beeld van de patint zich helemaal zal ontvouwen. Divya toonde aan hoe de patint ons naar het goede middel leidt wanneer we hem/ haar voldoende ruimte geven. Hoe verbazingwekkend duidelijk toonde ze ons de drie belangrijke onderdelen van een anamnese, die de drie niveaus vertegenwoordigen. Het eerste, bewuste niveau behandelt de geschiedenis van de patint, we laten de patint praten tot hij/zij is uitverteld. Het tweede niveau leert ons wat de patint voelt, hoe hij/zij zichzelf en de wereld waarneemt. Dat is het onderbewuste niveau en we kunnen de patint daarheen leiden met onze vragen. Het derde niveau is het diepste en herbergt de waan, de delusion van de patint. Om daarin te kunnen afdalen, voor zover dit nog niet gebeurd was via de dromen, gaf Divya ons de methode van de vrije associatie mee. Daarmee krijgen we contact met het onbewuste. Zij demonstreerde ook een nieuwe en aanschouwelijke methode van analyseren: de cirkel methode, die absoluut uniek is (en niet te verwarren met Herscue's methode, een circulaire schikking van Materia Medica symptomen) Door de eigen woorden van de patint te noteren, een buitenste cirkel daarmee te vullen en de achterliggende gevoelens in de binnenste cirkel te plaatsen, was plots het onderscheid tussen feeling en expressions overduidelijk. Ineens werd de analyse van een geval eenvoudig non-discutabel en leidde naar slechts enkele middelen, meestal maar naar n mogelijkheid: het similimum. Een analyse die uitmondt in zekere voorschriften is waar alle homeopaten naar trachten. Divya kon deze mogelijkheid aan de hand van haar cases overtuigend illustreren.

Vernieuwend was eveneens haar manier om met zekerheid te weten wanneer men met een 'combinatiemiddel' te doen had. Evenzeer verhelderend was haar schets van de te verwachten reacties aan de hand van het miasma van de patint. De tweede dag verraste Divya iedereen met de resultaten van de door haar uitgevoerde potentie-proving. Niet alleen de idee om de controverse rond potenties te beindigen door d pijler van de homeopathie, namelijk de proving toe te passen, wijst op genialiteit, ook de uitkomst was, zowel door zijn logica, eenvoud en consistentie opzienbarend. Zij deelde aan de deelnemers een schema uit waaraan men op betrouwbare wijze kon aflezen hoe de potentie soms al van de eerste woorden van de patint met grote zekerheid is vast te stellen. Het publiek was geneigd haar te geloven, toen ze zei:"If I can do it, you can do it!".

Hoewel Divya zoveel gegeven heeft op die twee dagen, vroeg het enthousiaste publiek naar meer. Het CKH heeft dan ook niet geaarzeld haar onmiddellijk voor een volgend seminar uit te nodigen.