Congres 2003: JAYESH SHAH

Jayesh ShahHet CKH had opnieuw Jayesh Shah uitgenodigd voor een congres om de laatste ontwikkelingen van de Bombay methode aan het publiek te tonen. Rajan Sankaran lanceerde immers al vorig jaar in Les Herbiers in Frankrijk de idee dat de hoofdklacht van de patiënt het kristallisatiepunt is waar de verstoring zich manifesteert. Hij toonde aan dat de anamnese die zich concentreert op de gewaarwordingen die gepaard gaan met de hoofdklacht een rechtstreekse manier is om tot het vitale niveau door te dringen. In zijn laatste boeken beschreef hij ook al de idee van de 7 niveaus. Daaruit blijkt dat homeopathie kan bedreven worden op het niveau van de naam en de feiten: pathologie en modaliteiten (1 en 2) maar ook op het niveau van de emoties (3) en delusies (4) Dachten wij daarmee tot op de bodem van de zaak gekomen te zijn dan toonde hij aan dat we van de delusies kunnen verdergaan naar de sensaties of gewaarwordingen (5) en zelfs nog verder naar de energiepatronen (6) met die verstande dat hoe dieper we doordringen qua niveau hoe sneller en diepgaander en zekerder onze voorschriften worden.

Jayesh demonstreerde met uitgelezen cases hoe een focussen op die hoofdklacht de 'verhalen' overbodig maken en een rechtstreeks pad vrijmaken naar het diepste niveau van verstoring. Hij legde meteen ook het belang uit van de handbewegingen, die de patiënt maakt: zij tonen de homeopaat waar de energie van de verstoring zit en vormen een betrouwbare leiddraad.

De eerste dag vatte hij aan met een mooie Rattus Rattus casus. Hij heeft zelf de proving van dit middel geleid en kon dus uit eerste hand het beeld van het middel overbrengen. De overige cases die dag toonden aan hoe men op het kruispunt van miasma en sensatie van een plantaardig middel zelfs middelen kan voorschrijven die men niet of nauwelijks kent, met verzekerde en opzienbarende resultaten.

De tweede dag werd vooral in beslag genomen door een diepe exploratie in het middel Lac equinum en de derde dag waren zelfs de homeopaten, die in het begin een beetje moeite hadden met de nieuwe methode door de prachtige cases overtuigd geraakt. Het congres motiveerde de homeopaten die al met de nieuwe methode werkten met vernieuwde ijver door te gaan en inspireerde het publiek dat er voor het eerste kennis van nam ermee aan de slag te gaan. Het CKH, dat nu al 12 jaar de Bombay methode aanleert in haar opleiding klassieke homeopathie, voelde zich vereerd om als eerste in België deze laatste nieuwe ontwikkelingen uit eerste hand aan de homeopathische gemeenschap te kunnen tonen.